Hizmetlerimiz

İmar Uygulamaları

İmar Kanunun 15.Madde-16.Madde ve 18.Madde Uygulamaları


-YOLA TERK

Tapu kütüğünün müstakil bir sayfasında kayıtlı taşınmazın, ilgilisinin talebi üzerine (İmar Kanununun 15 ve 16 maddeleri gereği) bir kısmının bu parselden ayrılıp imar yoluna terk edilmesi ve terk edilen kısmın  yüzölçümünün kütüğünden düşülmesi işlemidir.
Yola terk işlemi bedelsiz de olsa döner sermayeye tabidir. Tescilinde ise kayıtlı olduğu kütük sayfasının kapatılmasına gerek yoktur.

 -YOLDAN İHDAS 

Yoldan ihdas, imar plan uygulaması sırasında kapanan yol nedeni ile oluşan taşınmaz malın tescili amacıyla yapılan haritalardır.

 -TEKNİK HATALARIN DÜZELTİLMESİ (MİKTAR TAHSİSİ)

3402 Sayılı Kadastro Kanununun 41. maddesiyle "Kadastrosu kesinleşmiş taşınmaz mallarda vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat ve hesaplamalardan doğan fenni hatalar, ilgilinin müracaatı veya Kadastro Müdürlüğünce re’sen düzeltilir." hükmüyle Kadastro tesbitleri sırasında, taşınmazların geometrik durumları tesbit edilirken ölçü, tersimat ve teknik hesaplarlardan doğan fenni hataların idari yoldan düzeltilmesidir.

 -BİRLEŞTİRME (TEVHİT) 

Tapu Sicilinde ayrı ayrı kayıtlı, birbirine sınırdaş birden fazla taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen harita ile tek parsel haline getirilmesi işlemidir.

 -AYIRMA (İFRAZ) 

İlgilisinin talebi üzerine, bir parselin imar Kanunu'nun 15 ve 16.nci maddeleri uyarınca iki yada daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir.

 -CİNS DEĞİŞİKLİĞİ

Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla, vb. iken arsa veya arazi iken bağ, bahçe, vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.