Haberler / Blog
ÇED Yönetmeliğinde GES ve RES Projelerine Yeni Kapsamlar GetirildiTürkiye’nin elektrikte kurulu gücü 117 bin 123 MW’a ulaştı.Güneş enerjisi sektörü 2050 yılına kadar, dünya genelinde 27 milyondan fazla yeşil iş yaratabilir.Türkiye’nin güneş enerjisi gücünün 2035’te 53 GW’a ulaşması hedefleniyor.Türkiye, çok daha yüksek rüzgâr ve güneş enerjisi hedefleri koyabilir.Küresel Güneş Enerjisi Kapasitesi, Nükleer Enerjiyi 5 kat aştı !

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde yapılan son değişikliklerle, güneş ve rüzgar enerjisi santralleri (GES ve RES) başta olmak üzere birçok enerji projesi için çevresel kriterler yeniden belirlendi.Özellikle proje alanı büyüklüğüne göre ÇED kapsamına giren GES projeleri ile ilgili sınırlar aşağı çekildi.
ulanıyordu. Ayrıca, 7,5 hektar ve üzeri GES projeleri ise ÇED gerekliliği inceleme süreci olan Ek-2 listesine alındı. Çatı ve cephe sistemleri bu kapsam dışında bırakıldı.
Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) Kriterleri
- 15 türbin ve üzeri kara RES projeleri ile tüm denizüstü RES projeleri doğrudan ÇED kapsamına alındı.
- 1-15 türbin arası RES projeleri ise Ek-2 kapsamında değerlendirilecek.
Diğer Enerji ve Doğal Kaynak Projeleri
- 154 kV ve üzeri, 50 km’den uzun elektrik iletim hatları
- Jeotermal kaynak kullanımı ve arama projeleri
- 300.000 m³/yıl ve üzeri su çıkarma projeleri
- Göl hacmi 1 milyon m³ ve üzeri baraj ve gölet projeleri gibi faaliyetlerde de ÇED sürecinde yeni eşikler getirildi.
Halkın Bilgilendirilmesi Süreci Genişletildi
ÇED sürecine ilişkin duyuruların yalnızca askıda ilan yoluyla değil, aynı zamanda Bakanlık ve il müdürlüklerinin internet sayfalarında da yayımlanması zorunlu hale getirildi. Bu adım, projeler hakkında halkın daha etkin bilgilendirilmesini hedefliyor.